På denne siden har vi samlet nyttig informasjon og svar på vanlige spørsmål til en rekke temaer. Her kan det være spesifikke monteringstips, vanlige utfordringer ved oppussing av badet, smarte løsninger eller 1. linjes vedlikehold. Disse vil kunne løse noen vanlige problemer og sørge for god dialog med håndverker.
Vanlige spørsmål:
Drypping fra blandebatteri
Når det drypper fra et blandebatteri, gjerne fra tut eller hendel, så er dette et tegn på at innsats/kassett/innmat er slitt og må byttes. Dette er delen som blander vannet kaldt/varmt og styrer mengden av vann det åpnes for. Avhengig av bruk og vannkvalitet så kan drypping oppstå etter 8-15 år, eller ennå lenger hvis det er kjøpt et produkt av god kvalitet. Det er sjelden noe risiko for at problemet vil skape større skade. Dog hvis man har montert kjøkkenbatteri på en benkeplate av tre så kan vannet skape merker. Det er alltid lurt å bytte innmat så snart man ser at det kommer vanndråper der det ellers skal være tett.
De fleste nye modeller av servantbatteri, dusjbatteri, takdusj, innebyggede løsninger og kjøkkenbatteri følger samme prinsipp med keramisk innmat. Disse har skiver i keramikk som sørger for funksjonalitet.

Bytte av keramisk innsats:
- Steng av kaldt/varmtvannet
- Løsne hendel/deksel (gjerne med umbrakoskrue)
- Løsne låsemutter og løft opp innmat
- Rengjør huset til innmaten
- Sett i ny innmat og stram til låsemutter (passe fast, ikke for hardt)
- Sett på hendel og skru på vannet igjen.
Det kan være små forskjeller i fremgangsmåte avhengig av fabrikat og produkt. Slik ser et eksempel fra Tapwell ut:

Når denne jobben er gjort så vil blandebatteriet fungere som nytt igjen. Pris for del kan variere fra 250-800,-. Hvis hendelen var treg å bruke så er også dette reparert.
Elektriske håndkletørkere
Det er tre hovedtyper montering for elektriske håndkletørkere: K-rør med ledning, elektrisk veggboks og vanlig stikkontakt. Snakk med din elektriker her hva han tenker siden dette kan påvirke valg av håndkletørker, element og monteringshøyde.

K-rør med ledning
Ledninger fra vegg skjøtes med de som kommer fra håndkletørkeren

Elektrisk veggboks
Håndkletørkeren skrues fast i denne med to skruer og deksel skjuler boksen

Utvendig ledning og stikk
Denne monteringsmåten gir en synlig ledning og er ikke så vanlig på nye bad. Det er penest med skjult montering.
Elementer fra Strømberg
Strømberg har hovedsaklig valg mellom to elektriske elementer (enkelte andre har fastmontert element):
Ravigo element av/på AMG element 2 t boost og justering
Ravigo-elementet har kun av/på knapp på undersiden og det er en termostat som slår inn når oppvarmet temperatur er nådd. Braketten mot vegg skjuler den elektriske veggboksen.
AMG-elementet har en 2 t boost funksjon i tillegg til temperaturjustering. Legg merke til at brakett mot vegg er liten slik at den kan kun benyttes når det er k-rør med ledning.
Bestilles håndkletørkeren i krom, børstet hvit, sort, messing etc. så fås elementet samme overflate. Standard plassering for elementet er nede til høyre, og kan på forespørsel flyttes til venstre.
Element fra INR
I seriene Line og Mark er det elektriske elementet fastmontert og beregnet for montering direkte på den elektriske veggboksen. Kappen som trekkes over skjuler skruene:

I serien Bow er håndkletørken for smal til å dekke over veggboks så her monteres denne med K-rør og ledning:

Element fra Smedbo
Alle håndkletørkere fra Smedbo er elektriske og det følger med ledning m. støpsel. De er klare for å plugges rett inn i stikkontakten. Dersom det ønskes skjult montering så kjøpes det brakett i tillegg som dekker over den elektriske veggboksen. Ved bruk av brakett så klippes støpselet av og ledninger skjøtes.

Innebygget badekar
Å bygge inn et badekar er noe mange ønsker siden det omslutter badekaret på en pen måte og man kan bruke samme flis som ellers på badet for å få et helhetlig uttrykk. Først noen praktiske momenter som er viktig å tenke på:
- Det må alltid være inspeksjons/lufteluker som sikrer enkel tilgang sluk og rengjøring av dette.
- Skal det bygges inn et massasjebadekar så skal det ikke være varmekabler i gulvet under. Dette vil føre til overopphetning av motor og forkortet levetid på denne.
- Badekaret skal være stødig på egne ben selv om det bygges inn.
- Ved service på badekaret så er sluttkunde ansvarlig for å sørge for at badekaret har god tilgjengelighet. Dersom det er bygget inn på en slik måte at innbygningen må demonteres/ødelegges for adkomst så dekkes ikke dette av garanti.
Ulike måter å bygge inn
Innbygde badekar er plassbesparende og rengjøring blir enklere. En av de mest vanlig måtene å bygge inn badekaret er vist på bildet under. Her her badekaret satt inn i en nisje med fliser og inspeksjonsluke i fremkant. Blandebatteriet er plassert på kanten av badekaret og vannpåfyllingen skjer via overløpet (det blanke dekslet litt under badekarkanten).

Er det god plass på badet så er det fint å få den berømte kanten til champagneglasset. På bildet under så vises det en eksklusiv måte å løse det på. Her er det benyttet hele stenplater på sidene og topplate med utfrest passform etter badekaret. Blandebatteriet med separate vridere er plassert på kanten inn mot vegg og påfyllingen skjer via overløpet.


Innebygget blandebatteri/takdusj
Stadig flere ønsker å bygge inn servantbatterier og takdusjer inn i veggen. Dette gir et helhetlig og rent uttrykk. Noen av de mest kjente som tilbyr slike løsninger er Gessi, Dornbracht, QTOO, Tapwell og Hansgrohe. Her kan det velges mellom ulike overflater og stiler etter hva som passer.
Servantbatteri



Innbygningsløsningene fra Tapwell har synlige skruer som det vises. Dette sikrer enkel adkomst til innsiden. Åpning i front er Tapwell de eneste som har. De keramiske innmatene kan byttes fra utsiden selv om man ikke har den avtagbare frontplaten til Tapwell.
Alle innebyggede løsninger som selges i Norge skal omsluttes av en sikkerhetsboks. Denne sikrer at en eventuell lekkasje samler vannet og leder det ut til synlig sted på gulvet via siklemikk/overløp.

Takdusj
Av løsninger for innebygget takdusj så man velge ferdige pakker eller sette sammen det man ønsker selv. Noen av valgene kan være:
- Skal takdusjen komme fra tak eller vegg
- Er det praktisk med en kaskadedusj/skulderdusj
- Ønskes det egen termostat for trygg justering av temperatur
- Skal det være mulig å få vann fra både hoveddusj og hånddusj samtidig
- Plassering av de ulike elementene etter eget ønske


Kompakte baderomsmøbler
Nedsenket dusjsone
Oppmåling av dusjløsning
Oppbevaring i dusjen
Rengjøring av sluk/vannlås
Ventilasjon på badet
Våtromssoner på bad (IP-standard)
Vær nøye med å sjekke IP-standarden på elektriske produkter som skal monteres på badet. Hvor godt de er isolert avgjør hvor nært våtromssonen de kan monteres. Belysning, håndkletørkere, speil/speilskap og stikkontakter er eksempler på produkter hvor IP-standard skal være tydelig angitt. Merk at alle elektriske installasjoner skal gjøres av fagpersonell med riktig godkjenning.

